One week challenge

För många år sedan skrev jag en del poesi. Det är svårt att med ett fåtal ord gestalta en känsla eller en tanke och beröra läsaren. Lite som copywriting, som dock har ett annat syfte, som är en av de mest kreativa uppgifterna jag har på jobbet. (Jag är ingen stjärna på copy jämfört med proffsen och köper därför ibland tjänsten utifrån.) Att det är svårt att skriva poesi gör det inte mindre roligt. Det är oerhört lärorikt och ger en härlig kick om man någon gång lyckas få till ett litet frö till beröring hos den som läser.

Jag tänkte ge mig själv en utmaning. Lite som de där träningsutmaningarna som figurerar överallt: gör plankan i 30 dagar, klara milen på 12 veckor, kom igång med yoga genom ett yogapass om dagen i 10 dagar och allt vad det nu är. Men min utmaning är att skriva en haiku om dagen i sju dagar. (Du som inte vet vad en haiku är kan läsa det längre ner i inlägget.) Jag börjar imorgon – hoppas du har lust att följa mig!

Vad är en haiku?

En haiku är en kortdikt, ursprungligen japansk, som består av 17 mora (en mora är den minsta betydelsebärande ljudenheten i ett språk, i svenskan en stavelse) uppdelad på fem, sju och fem mora. På andra språk än japanska är det oftast antalet stavelser som räknas. En japansk haiku skrivs vanligen i en enda rad, medan den på andra språk oftast skrivs i tre rader. En svensk haiku blir då tre rader, där rad ett och tre innehåller fem stavelser och rad två sju stavelser. En vanlig definition av en haiku är att den ska innehålla en årstidsangivelse; man ska alltså förstå om det är vår, sommar, höst eller vinter. Haiku är en diktform som ofta används på skrivarkurser för att komma igång med korta texter. Det låter enkelt, men den strikta formen begränsar förstås. Och precis som med all poesi är det ursvårt att skriva en riktigt bra haiku.

 

2 svar på ”One week challenge”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam